Toimisto – tila, jossa yrityskulttuuri rakentuu

Kirjoittanut Jenni Luoma 14. marraskuuta 2017
Jaa

Kolster muutti sukupolvenvaihdoksen myötä uusiin tiloihin. Muutos näkyy paitsi ulospäin, se vaikuttaa vahvasti myös organisaatiossa ja sen toimintatavoissa. Sisustusarkkitehdit Gullstén-Inkisen kanssa yhteistyössä toteutetun tilaprojektin myötä konkretisoitui, kuinka paljon tila ja sen valinnat vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen.

Innovatiivisesti immateriaalialalla

Kolster on yritysten immateriaalioikeuksien asiantuntija. Kolsterin palveluun kuuluu suojattavien ominaisuuksien identifioiminen, patentointi, tavaramerkkien hakeminen ja viime kädessä niiden oikeudessa puolustaminen. Perheyrityksellä on takanaan vankka 143 vuoden historia. Jotta historiasta ei kerry kehitystä hidastava painolasti, yrityksessä on herätty siihen, miten tärkeää on se, miten asioita nyt tehdään.

“Tulevaisuudessa robotit ottavat ison osan manuaalisesta työstä. Sen avulla henkilöstömme pääsee keskittymään enemmän arvoa tuottavaan ja monimutkaisempaan työhön” , Timo Helosuo, Kolsterin toimitusjohtaja visioi.

Robotiikka ei kuitenkaan pysty tulemaan niille alueille, joissa tarvitaan luovuutta ja ihmissuhdetaitoja – siksi Kolsterilla panostetaan niihin.

“Ihmisten päästessä työskentelemään hyvään ympäristöön ja ollessaan vuorovaikutuksessa keskenään asiat etenevät nopeammin ja työtyytyväisyys kasvaa. Tämä näkyy parempana palveluna asiakkaillemme“, Timo avaa tilaprojektin ajatusta.

Tila rakentaa perheyrityksen tarinaa

Kehityksen kärkeen hypätäkseen Kolsterin viides sukupolvi halusi aloittaa uuden hallituksen puheenjohtajan, Kim Kolsterin, johdolla uusissa tiloissa.

Kolsterilla kulttuuri on viety myös pieniin elementteihin.Uusi luku perheen tarinassa näkyy myös brändin päivitetyssä visuaalisessa ilmeessä.

Sopiva uusi tila löytyi Helsingin Salmisaaresta. Tilasuunnittelua johtamaan valittiin Sisustusarkkitehdit Gullstén-Inkinen Oy. Koko tilasuunnittelun idea oli kääntää perinteinen työhuonekeskeinen tilaratkaisu ylösalaisin. Alkuperäisessä tilassa oli pimeä keskusta. Työhuoneet kiersivät rakennuksen lasisia ikkunareunoja. Nyt tilan dynamiikka haluttiin kääntää toisin päin: avotilat suunniteltiin ikkunoiden lähelle ja työskentelytilat keskelle.

"Ajatus on, että luonnonvalo pystytään maksimoimaan ja näemme rakennuksen läpi. Lasiset väliseinät ja suuret ikkunat valittiin myös työtiloihin, jotta valo pääsee kulkemaan vapaasti. Valaistut Naavat tuovat toimistoon raikasta ja luonnollista valoa myös pimeinä vuodenaikoina."

 

Vihreää ikkunan molemmin puolin.

Viherseinät ovat sijoitettu näkymään ympäri toimistoa.

Pienellä optisella harhalla tehdään tilasta todellista laajemman tuntuinen.

Keskittyneen työskentelyn huoneissa matto jatkuu liukuvärjäyksenä huoneen ulkopuolelle. ”Kun olet tilassa, visuaalisen efektin ansiosta se tuntuu isommalta kuin mitä se on”, Timo kertoo. Samalla työtila on osa suurempaa kokonaisuutta.

Taidetta toimistossa.

Perheen yhteisöllisyydestä kertoo se, että toimistoprojektin luovutuksessa Kim Kolsterille vihjattiin yhteen graafiseen elementtiin olevan piilotettuna hänen nimikirjaimensa. Pienen etsinnän jälkeen ne löytyivät työskentelytilan graafisesta tilateoksesta, ™, ® , ja © -merkkien lomasta.

Läpinäkyvyys tuli sekä tilaan että organisaatiokulttuuriin

Uusiin tiloihin muutossa konkretisoitui myös työn muutos. Vanhoissa tiloissa oli jopa sisäinen posti, joka kuljetti papereita kerroksesta toiseen.

Täällä olemme kaikki yhdessä kerroksessa sen sijaan, että olimme kahdessa talossa ja viidessä kerroksessa. Sisäinen viestintä muuttui täysin: Ihmiset näkevät, ketkä ovat paikalla. Puhelinlaskut pienenivät – ei tarvitse enää soitella, koska kollegat ovat niin lähellä”, Timo kuvaa muutosta.

Naavat ovat ripoteltu ympäri toimistoa.

Tilan sydämessä on kahvio, jonne henkilökunta kerääntyy aamuisin.

Kahvilatila on toimiston sydän

Sydäntila, keskusaula, kahvila, keittiö – rakkaalla tilalla on monta nimeä. Tilan tarkoitus on perheyrityksen arvojen mukaisesti se, että ihmiset kohtaavat.

Luonnonmateriaalit ovat vahvasti esillä.

Aamukahvi yhdistää työntekijät.

Työpäivän alussa ihmiset tapaavat kahvikupillisen ääressä. Tarjolla on terveellinen aamiainen, jonka ympärille koko Kolster-perhe kokoontuu. Molemmilla puolin tilaa Naava-älyviherseinät tuovat tilaan vihreyttä ja raikkautta.

“Aikaisemmin toimistossa oli kuusi keittiötä, joihin jaetulle aamiaiselle ihmiset menivät tiimeittäin. Nyt henkilöstö kokoontuu samaan, yhteiseen tilaan ja tutustuu toisiinsa. Olemme rekrytoineet kuluvan vuoden aikana lähes 15 uutta asiantuntijaa ja mahdollisuus tutustua kollegoihin luontevasti aamiaisella on tärkeä osa onnistunutta perehdytystä”, Timo kuvaa käyttäytymisen muutosta.

Kerran kuukaudessa koko henkilöstölle järjestetään webcast, jossa katonrajasta laskeutuu suuri valkokangas. Muuntuvan tilan ansiosta kaikki 80 ihmistä mahtuvat sen äärelle yhteen paikkaan. “On ihan eri juttu, kun ennen webcastia katsoivat ihmiset erillisissä pienissä neukkareissa. Nyt käytössä on yhteisöllinen tila, jossa voidaan jutella ja hakea katsekontaktia”, Timo kertoo.


Tilamuutos konkretisoi sen, miten paljon tila vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja vuorovaikutukseen – ihan valtavasti.”

 

Naavat tuovat tilaan kodikasta tunnelmaa

Aloite Naavojen käyttöön tilassa tuli Kolsterilta. Gullstén-Inkisen luova johtaja Hanna Gullstén naurahtaa lämpimästi, etteivät he vastustaneet ajatusta: “Tiesimme Naavan ja olimme käyttäneet Naavoja myös aikaisemmissa projekteissammeItse prosessi oli helppo, koska Naavalta ja Kolsterilta tuli ehdotuksia Naavan sijoittamisesta, joten ne oli helppo piirtää mukaan tilasuunnitelmaan.”

Naavojen sijoittelun lähtökohta oli vahvasti visuaalinen:


Ajatuksena oli, että keskitetään vihreys eikä ripotella sinne sun tänne vähän vihreää, vaan saatetaan kunnon kokoiset Naavat yhteen – sellaiseen tilaan, jossa kaikki näkevät ne päivittäin.“

Kolster-Naava-lobby-area.jpg

Näyttäviä Naava Designereita on toimistossa yhteensä neljä: kaksi avarassa sydäntilassa sekä yksi kummassakin tilan päädyssä. Tilassa tuleekin se tunne, että koko kerroksessa on luonto läsnä; sekä keskellä että ääripäissä.

Perinteistä seinäpintaa on toimistossa yllättävän vähän. Naavojen moduulikoot ja niiden yhdisteleminen mahdollistivat viherelementtien sovittamisen juuri vapaisiin seinäkohtiin.

Ilmanlaatu korostuu kokoushuoneissa.

Kolsterin uudet tilat suunnitteli arkkitehtuuri- ja designtoimisto Gullstén-Inkinen.

Sisustusarkkitehti Hanna Gullsténin mukaan Naavat ovat ykkösvaihtoehto tuoda vihreää sisälle tilaan: “Naavojen avulla viherelementti on yhdessä paikassa, eikä esimerkiksi yksittäisinä, tilassa seilaavina ruukkuina siellä täällä. Näin sisustuksen suunnittelija voi varmistaa sen, että tila näyttää myös käytössä siltä miltä sen haluttiin näyttävän.”


“Kun viherelementti on kootusti ja fiksusti tietyssä paikassa mietittynä, se on paljon paremman näköinen.”

 

Pelkistetty muotoilu korostaa olennaista - kasveja.

“Tykkään Naavasta, koska se on niin pelkistetty. Siinä ovat esillä vain kasvit. Olemme käyttäneet Naavaa monissa, todella erilaisissakin tiloissa. Se ei riitele tilan kanssa, vaan esiin tulee vain kasvien kauneus”, Hanna kuvailee.

Näin Naava-tilaprojekti etenee:

  1. Tilakatselmus: asiantuntijamme auttavat parhaan ratkaisun valitsemisessa ja Naavojen optimaalisessa sijoittelussa tilaan.
  2. Naavan valinta: valitse malli ja räätälöi Naava tilaan sopivaksi.
  3. Naava toimitetaan tilaan yhteen sopivina moduuleina, joista Naava Service -tiimi kokoaa Naavan paikan päällä.
  4. Naavan pistoke laitetaan seinään ja sen älyominaisuudet heräävät. Automaatio huolehtii kastelusta ja viherseinän hyvinvoinnista.
  5. Naava Service -tiimi trimmaa kasvit sekä huolehtii ravinteista säännöllisillä huoltokäynneillä varmistaen viherseinän visuaalisuuden ja toiminnan
  6. Asiakkaan tehtäväksi jää vain veden lisääminen. Premium-palvelussa myös se kuuluu hintaan.

Ei mikään tavallinen huonekasvi

Tärkein pointti Naavassa on meille se, että ihmiset tietävät ja kokevat, että heihin panostetaan. Voisimme tietysti laittaa toimistoon myös muovikukkia, mutta ihmiset tietävät, että Naava on teknologialtaan mielenkiintoinen – se on edistyksellinen, ja kun itse toimimme innovaatioalalla, se antaa kyllä meille fiiliksen”, Timo määrittelee Naavan valintaa ja jatkaa: “Ihmiset eivät useinkaan ymmärrä, että jos työpaikalla  ei ole ammattilaista, joka kasveja hoitaa, niin niistä tulee helposti riesa. Meille tietoturva on erittäin tärkeää ja emme halua pikkufirmojen vaihtuvia kukkienkastelijoita tirkistelemään minkä asiakasprojektien kanssa töitä teemme.”

Naavaan kuuluvan Service-huoltopalvelun etuna on varmuus viherseinän säilyvyydestä kauniina. Hanna Gullstén yhtyy ajatukseen: “Eihän kenelläkään ole toimistoympäristössä mahdollisuuksia tai taitoja viherseinien tai edes kasvien huoltoon, joten Naava Service on iso etu.”

Arvot näkyvät valinnoissa – laatu ja design kestävät aikaa

“Tila, jossa olemme, heijastaa arvojamme. Aitous ja laatu ovat todella tärkeitä. Mutta samaan aikaan ei pröystäillä, se ajatus tulee perheen arvoista”, Timo kertoo. Sisustussuunnittelussa on pyritty käyttämään suomalaista designia, johon Naavakin lukeutuu – onhan osa Kolsterin bisnestä se, miten designia suojataan.

Sisustusarkkitehdit Gullstén-Inkisen tavoitteena on tehdä luonnollisia, aikaa kestäviä tiloja mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Heillä suunnittelun lähtökohtana on, ettei tilaa tehdä vain viimeisimmän trendin mukaisesti, vaan vaalitaan aikaa kestävää suunnittelua. Asiakastyytyväisyyskyselyssä paljastui, että siinä on toimiston 30-vuotisen taipaleen aikana onnistuttu, sillä yli 80 % toimiston suunnittelemista tiloista on edelleen siinä käytössä, johon ne on suunniteltu.

Sisustusarkkitehdit Gullstén-Inkisen toteutuksia ovat mm. Hotelli Helka, Bank ja Stockmannin yläkerran F8. Voikin sanoa, että jokainen helsinkiläinen on joko työskennellyt, opiskellut, syönyt tai nukkunut tietämättään Gullstén-Inkisen suunnittelemissa tiloissa.

Gullstén-Inkisen kestävään suunnitteluprosessiin kuuluu, että suunnittelija kartoittaa ja valokuvaa kaikki vanhan tilan huonekalut. “Saimme suoran ehdotuksen, missä kohtaa uudessa tilassa voidaan hyödyntää mitäkin. Prosessi oli sisäänrakennettuna suunnitteluun: jos se ei ole kestävää kehitystä, niin mikä on”, toteaa Timo yhteistyöstä ylpeänä.

Kun ostaa laatua ja designia, se kestää aikaa.

Trendit tulevat ja menevät, luonto pysyy

Koska tilasuunnittelu keskittyi valon hyödyntämisen ympärille, on luonnollista että luonto tihkuu inspiraation lähteenä muuallakin. Tila on suunniteltu syksyllä, ja siksi luonto on lähellä niin ajatus- kuin värimaailmassa. Ruskan väriset Into Conceptin Point -sohvat luovat raamit kahvilatilalle. &traditionin tammipuiset In Between pöydät ja tuolit tuovat tilaan luonnonmateriaalien tuntua.

Hallitsevien sävyjen ollessa harmaita ja ruskeita, kasvien vihreys korostuu.

Toimisto, jossa ei ole mitään luonnon elementtejä, olisi aika kuiva ja keinotekoinen”, Timo pohtii. Luonnolliset elementit ovat tärkeitä: “Naavan kasvit tuovat luonnonmukaisuutta tähänkin harmaampaan päivään, joka tänään on.”

Toimisto on ympäriinsä ikkunaa, joten luonto on läsnä myös maisemassa.
“Lähdin eräs ilta toimistolta vähän ennen kuutta ja aurinko laski upeasti Länsiväylälle. On upeaa, kun aurinko valaisee koko tilan, koko kerroksen. Se on jotain, mitä ei osannut edes kuvitella”, Timo huokaa tilasta haltioituneena.

“Sateella puolestaan tuntuu kuin olisi vesiputouksen sisällä, kun sade piiskaa ikkunoita ja valuu koko ikkunan mitalta. Se on jännä tunne, sitä on vaikea kuvata. Ihan kuin olisit veden alla”, Timo kertoo.

Hyvillä tilavalinnoilla näinkin keskellä kaupunkia voi kokea luonnon olevan lähellä.

 

Millaista tarinaa teidän tilanne rakentavat?

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää luonnon tuomisesta sisätiloihin.

 
Jaa

Tilaa Blogin uutiskirje