Tulevaisuuden toimisto tuo työntekijät yhteen ja edistää hyvinvointia

Kirjoittanut Marianne Manninen 25. elokuuta 2017
Jaa

Etätyö yleistyy ja lisää mahdollisuuksia räätälöitävään työskentelyyn. SEB päätti kulkea vastavirtaan ja luoda muuttaessaan uusiin tiloihin työtilat, jonne haluaa tulla mieluummin kuin jäädä kotiin.

Omista työhuoneista avotoimistoon muuttaminen on ollut viimeisten vuosien ajan vallitseva trendi toimitiloissa. Monesti taustalla vaikuttavat pääasiallisesti kustannussyyt, tilojen ollessa yksi suurimmista yritysten kustannuksista. Tila on kuitenkin paljon muutakin kuin kuluerä. Se on paikka, jossa työ tehdään ja työyhteisö rakentuu.

Avotoimistotyöskentelystä kertyneiden kokemusten myötä ollaan tilasuunnittelussa edetty askel eteenpäin kohti monitilatoimistoja. Niiden suunnittelu lähtee liikkeelle kyseisen työyhteisön subjektiivista tarpeista. Työn luonteen mukaan toimistoon muodostetaan erilaisia työntekotilanteita tukevia ympäristöjä, kuten hiljaisia tiloja, ryhmätyöhuoneita ja viihtyvyyttä lisääviä ratkaisuja.

“Jo vanhassa osoitteessa osa meistä työskenteli monitilatoimistossa, ja kokeilu antoi arvokasta tietoa siitä, miten siirtymiseen nimettömiin työpisteisiin kannattaa valmistautua ”, kertoo Viveka Ahlskog, SEB:n Marketing & Communication Manager.

Prosessin aikana SEB:llä pohdittiin myös paljon, miten työskentelytapoja voisi kehittää. “Muuttopäivän koittaessa meillä oli selkeä tavoite: halusimme karistaa pois viimeisetkin rippeet osasto- ja tiimikohtaisista siiloista ja luoda työpaikan, jossa viihdytään, kohdataan ja jossa työtä tehdään yhdessä”, jatkaa Viveka.

SEB:n uusi toimisto sijaitsee Helsingin ytimessä.

Kylämäistä yhteisöllisyyttä työpaikalla

Lähtökohtana SEB:n uuteen toimistoon oli ajatus kyläyhteisöstä. Tilan täydellisestä uudistamisesta vastasi sisustusarkkitehtitoimisto Gullstén&Inkinen. “Kyläyhteisö, jossa kaikki auttavat toisiaan kuuluu toiseen maailman aikaan mutta on sovellettavissa tähän päivään. Nyt kylä on toimisto, jossa eri alojen ammattilaiset tukevat toisiaan ja muodostavat yhteisön”, kertoo Jari Kinnunen.

Nordic Village -teema näkyy läpi rakennuksen yksityiskohtiin asti. Jokaisella työtilana toimivalla kerroksella on oma teemansa, jotka tulevat kaikki esille myös neuvotteluhuoneissa. Teemat ovat peräisin käsityöläistaidosta.

Tarkkaanharkitut yksityiskohdat, kuten sommitelmat seinillä joko puusta, lasista tai metallista syntyivät teemojen perusteella. Lisäksi muistutuksia kyläyhteisöstä  -ja ympäristöstä löytyy ympäri rakennusta. Lattian kuviointi syntyi lintuperspektiivistä tarkastellusta pellosta.  Samoin ikkuinoiden ja lasiseinien teippauksissa inspiroiduttiin käsityöperinteestä.

Teemat SEB:n toimistossa:

  • Puuseppä
  • Metalliseppä
  • Kutoja
  • Lasinpuhaltaja

Esplanadin puiston vieressä sijaitseva toimisto on monen suomalaisen tuntema tila designin puolesta jo pidemmältä ajalta. Tilassa sijaitsi aiemmin Artekin lippulaivamyymälä.

“Kunnioitimme myös rakennuksen historiaa: täällä on paljon Artekin klassikkoja. Lisäksi halusimme säilyttää avoimuuden kadulle. Puistoon avautuva entinen näyteikkuna on nyt ikkuna aulassa olevaan puolivuosittain vaihtuvaan taidenäyttelyyn”, kertoo Jari.

“Yhdistimme tilassa klassisia elementtejä nuorten kykyjen taidon näytteisiin. Näin tila ei kumarra vain yhtä aikakautta. Tavoitteena oli suunnitella tila, joka näyttäisi hyvältä vielä 10 vuoden päästä.”

Yhteistyö lisääntyi monitilatoimistossa

Pankin aiemmissa tiloissa, jotka olivat hieman sokkeloiset,
helpoin tapa tavata työkavereita saattoi olla palaverin järjestäminen.


“Halusimme lisätä kohtaamisia ja vuorovaikutusta työkavereiden kanssa päivän aikana. Vaikka oman työni puolesta tapaan ihmisiä koko ajan niin sanoisin, että täällä keskusteluja tulee vähintään tuplasti verrattuna aiempaan”, sanoo SEB:n HR Business Partner Salla Nyqvist.

Monitilatoimistoon siirtymisen lisäksi kohtaamispaikkojen lisäämisen suhteen ratkaiseva tekijä on ollut oma, laatuun panostava kahvila. Työpaikan uusi sydän sijoitettiin sisääntulokerroksen yhteyteen, johon voi pysähtyä aamiaiselle joko työkavereiden tai asiakkaiden kanssa.

“Ajatuksena kahvilaan oli kyläkauppa, jossa törmätään tuttuihin ja vaihdetaan kuulumisia”, kertovat projektista vastanneet sisustusarkkitehdit Jari Kinnunen ja Leea Åberg Gullstén&Inkiseltä.

Halusimme lisätä kohtaamisia ja vuorovaikutusta työkavereiden kanssa päivän aikana.

“Meillä monet voivat tehdä töitä eri kulmista samalla asiakkaalle. Aiemmin heillä ei välttämättä ollut luontevaa yhteyttä käydä keskustelua. Nyt tämän ollessa helppoa, uskon hyvän yhteistyön näkyvän myös asiakkaille positiivisena asiana”, kertoo Salla.

SEB:n uudet tilat mahdollistavat työkavereiden kohtaamisen pitkin päivää.

Työntekijöiden osallistaminen mahdollisti onnistumisen

Muuttaminen uuteen toimistoon ja samalla työtapojen uudistuminen on usein shokki organisaatiolle. SEB tunnisti uhkat ja vaarat etukäteen ja muotoili koko matkan kohti uutta työtilaa kokonaisvaltaisesti. Yli vuosi ennen muuttoa starttasi “Tila ihmiselle” -projekti.

“Halusimme luoda uuden toimiston tilat ihmisten ehdoilla, miettien mikä on meille toimivinta, järkevintä sekä motivoivinta. SEB:läiset osallistuivat itse vahvasti työhön alusta saakka”, sanoo Salla.

Työntekijät mukaan työpaikan suunnitteluun: miksi ja miten?

Toimintaympäristön merkitys asiakaskokemuksen sekä työyhteisön muodostumisessa on ratkaiseva.

  1. Suunnittele työtila yhdessä käyttäjien kanssa: Aidosti työntekijöiden hyvinvointia varten suunnitellun tilan luomiseen osallistuvat myös itse käyttäjät. SEB:llä reilusta 300:sta työntekijästä jopa 50 lähti pohtimaan mistä oma tulevaisuuden työtila koostuu.
  2. Tiedosta tai kartoita sisäinen palvelukulttuurinne: miten tilat voivat mahdollistaa asiakkaalle uusia kokemuksia ja entistä parempaa palvelua.
  3. Pyri lisäämään tilan avulla työntekijöiden kohtaamisia ja vuorovaikutusta: Suljetut ovet, käytävät ja sokkelot eivät ole omiaan yhteistyön lisäämiseen.
  4. Sopikaa säännöt tilojen käytölle: Tiimit ovat usein itse parhaita päättämään omista säännöistä myös tilojen käytön osalta. Sopikaa yhdessä työyhteisön kanssa miten tilassa toimitaan ja käykää läpi millaisia mahdollisuuksia tilat tarjoavat käyttäjilleen.

Työhyvinvointia voi valmentaa paremmaksi

Viihtyvyyttä ja työntekoa helpottavien työtilojen lisäksi hyvää fiilistä työpäivän aikana ajatellaan SEB:llä myös aatteellisella tasolla. Työhyvinvointia edistetään tavanomaisten keinojen lisäksi myös vuosittaisilla kattoteemoilla.

“Olemme puhuneet jo useamman vuoden ajan 100% vastuusta: kuinka käyttäydytään vastuullisesti sekä kollegoja että työtehtäviä ajatellen. Työhyvinvointi ei ole vain fyysistä ja henkistä hyvinvointia, vaan se koskee koko työyhteisön toimivuutta”, kertoo Salla.

SEB on investoinut hyvinvointiin esimerkiksi Naava-älyviherseinien muodossa.

Hyvinvoinnin kehittämiseen etsitään jatkuvasti uusia ideoita ja ratkaisuja. Yksi kokeiluista on hyvinvointivalmentaja, joka aloitti SEB:n muutettua uuteen toimistoon. Hänen tehtävänsä on helpottaa kokonaisvaltaiseen muutokseen sopeutumista.

“Yksi huoli oli, kuinka vaihtuvan työpisteen säädöt saa asetettua sopiviksi, kun aiemmin fysioterapeutti oli varmistanut oman pisteen optimisäädöt. Hyvinvointivalmentaja on auttanut niin tässä kuin myös liikunnan tuomisessa osaksi työpäiviä. Hänen liittymisensä tiimiin on hyvä osoitus näkemyksestämme työhyvinvointiin: se on kokonaisvaltaista ja uudet ideat ovat aina tervetulleita”, kertoo Viveka.

Älykäs suunnittelu lisää tilan käyttöä

Ravintola-alue työpaikalla vie paljon tilaa mutta on aktiivisessa käytössä vain murto-osan päivästä. Tilaa haluttiin jakaa eri osioihin, jolloin sitä voitaisiin lounasajan ulkopuolella hyödyntää myös palavereihin.

SEB:llä oli Naavoja jo aiemmassa toimistossa aulatilassa. Uuteen tilaan Naavat haluttiin paikkaan, jossa työntekijät pääsevät nauttimaan niistä muutenkin kuin ohikulkiessa. Myös upea aula Esplanadin puistoon aukeavilla ikkunoilla suunniteltiin torin omaiseksi monitoimitilaksi, joka toimii eri tarkoituksiin vuorokauden ajasta riippuen.

Naava-älyviherseinän takapaneeli voi toimia myös whiteboardina.

“Naavat sopivat hyvin tilanjakajaksi, kun  molemmat puolet saatiin käyttöön. Toisella puolella kasvit puhdistavat ilmaa ja toisella puolella on whiteboard. Se, että kaunis tilanjakaja puhdistaa myös ilmaa on valttikortti”, kertoo Jari Kinnunen Gullstén&Inkiseltä.

SEB

  • Pohjoismaiden johtava rahoituspalveluiden tarjoaja
  • 320 työntekijää Suomessa
  • Uusi toimisto Eteläesplanadilla Helsingin ydinkeskustassa
  • 2 Naava Onea ja 1 Naava One Slim
  • SEB on hengittänyt Naava ilmaa vuodesta 2015 asti

Eloa työympäristöön

Ehosta työtilaasi älyviherseinällä.

Naavat yhdistävät luonnon ja ilmanpuhdistuksen skandinaaviseen muotoiluun. Säännölliset huoltokäynnit, tekoäly ja automatiikka pitävät huolta älyviherseinän hyvinvoinnista ja näyttävyydestä. Asiakkaalle askareeksi jääkin vain vesitankin säännöllinen täyttäminen.

Tutustu Naavaan lataamalla tuote-esite: kompakti paketti, joka sisältää olennaisimmat tiedot pähkinänkuoressa.

Jaa